Hastanemizden Kızılay’ın ‘Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı’ Çalışmalarına Destek

• 4.JPG
  • 3.JPG
  • 2.JPG
Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi tarafından, Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi önünde yapılan “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” çalışmalarına Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü destek verdi.

Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kızılay’ın ‘Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı’ Çalışmalarına Destek

Kök hücre nakli bekleyen hastalara en uygun bağışçının bulunabilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı tarafından hayata geçirilen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi kapsamında yürütülen, gönüllü kök hücre bağışçısı kazanımı çerçevesinde Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi’nce Bitlis’te bir günlük çalışma yapıldı.

Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi önündeki Türk Kızılayı Kan Bağışı Aracı’nda yapılan çalışmalara Bitlis İl Sağlık Müdürlüğü ile hastane yönetimi destek olurken, çoğunluğu sağlık çalışanı olan ve vatandaşların da katılım sağladığı 50 gönüllü kök hücre bağışı için kan örneği verdi.

Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr. Gökmen Reyhanlı ve başhekim yardımcıları ile birlikte kan veren  Bitlis İl Sağlık Müdürü Emine Kübra Dindar Demiray, “Kök hücre kendi kendini yenileyebilen, olgunlaşabilen ve diğer hücreler anlamına gelmektedir. Özellikle kan kanseri, lösemi, kronik metabolik hastalıklar ve kronik anemiler de kullanılıyor. 18-50 yaş bireyler, özellikle Hepatit-B, C ve sifilis hastalıkları olmayan bireyler verebiliyor. Kök hücreyi ikiz kardeşler veya kardeşler verebildiği gibi farklı bireyler de verebilir. Bunun için HLA testi yapılmaktadır. Biz bu anlamda Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi ve Kızılay ile birlikte bir kampanya düzenledik. Başhekim ve değerli yöneticilerimizle birlikte kan vereceğiz. Bunun için de halkımızın da duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Personeli Mustafa Ünver ise, “Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü Tüp Kök Projesi kapsamında akraba dışı kök hücre bağışçı havuzu oluşturmaktayız. Bu kapsamda Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerde organizasyon, kök hücre eğitimleri ve bilgilendirmeleri yapmaktayız.  Bugün de Bitlis’teyiz ve sağ olsun il sağlık müdürümüz ile hastane başhekimimiz bu konuda teveccühlerini hiçbir zaman esirgemediler ve bize desteklerini her zaman sunmuşlardır. Şuan burada kök hücre bağış organizasyonunu yürütüyoruz. Buradaki çalışmalarımız sadece bir günlük ve şuana kadar 50’ye yakın kök hücre bağışı adayımız oldu. İnsanlar bilgilendirildikçe daha fazla talep göstermektedir” diye konuştu.