Kronik Yara Bakım Birimi
28 Nisan 2023







  • AnyConv.com__4519c2ff-aaa1-405f-ae14-4232e44a769e.jpg
  • AnyConv.com__6a5fe422-0963-4a61-a59d-8276de3f83eb.jpg
  • AnyConv.com__0c7f8a4a-aa98-4c45-b68d-48696bb0356e.jpg
  • AnyConv.com__f5cab25b-1824-4389-8724-20b26dc84803.jpg
  • AnyConv.com__d982729d-d446-42e0-b3ef-2f943303e43a.jpg








Kronik Yara Bakımı

Kronik Yara Nedir ?

Kronik bir yara, düzenli ve zamanında iyileşme aşamalarında ilerleyemeyen ve 30 gün içinde iyileşme yolunda önemli bir ilerleme göstermeyen yaradır . Yaranın kronikleşmesine katkıda bulunan faktörler şunları içerebilir:

Basınç, travma ve / veya alt ekstremite yaraları

Artan bakteri yükü

Aşırı proteazlar: Bozulmuş büyüme faktörleri, matris metaloproteinazlar (MMP'ler), bozulmuş hücre yüzey yapıları

Yaşlanan / Anormal hücreler

Uygunsuz tedavi

Kronik Yaraların Belirtileri

Kronik yaralar tipik olarak yükselmiş, hiperproliferatif, ancak ilerlemeyen bir yara marjı ile tanımlanır. Yaranın etrafındaki bölge iltihaplanır ve bu iltihap iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir.

Etiyoloji

Kronik yaraların tipleri, bunlarla sınırlı olmamak üzere, aşağıdaki etiyolojileri içerebilir: venöz ülserler , diyabetik ülserler ve basınç ülserleri .

Venöz ülserler öncelikle hastaların bacaklarında meydana gelir ve işlevsiz kan kapakçıkları veya tıkalı damarlar nedeniyle kan dolaşımı ile ilgili problemlerden kaynaklanır.

Diyabetik ülserler genellikle diyabetli hastaların sinir hasarı ve sınırlı hassasiyet nedeniyle fark edemediği küçük çizikler veya çürükler olarak başlar. Zarar görmüş bağışıklık sistemleri ve hasarlı kılcal damarlar, bu eskiden küçük ve iyi huylu yaraların tehlikeli şekilde enfekte olmasına neden olur.

Basınç ülserleri birincil olarak yatalak veya sınırlı hareket kabiliyeti olan hastaları etkiler. Doku üzerindeki sürekli basınç, kılcal damarların basıncını güçlendirerek kan akışını etkiler. Basınç ülseri için en büyük risk altındaki alanlar sakrum, kürek kemikleri ve topuklardır. Kronik bir yaranın nedenini ve zayıf yara iyileşmesine katkıda bulunabilecek yerel ve sistemik faktörleri doğru bir şekilde belirlemek, başarılı yara tedavisi için kritik öneme sahiptir.

Risk faktörleri

Bir hastanın kronik bir yara geliştirme riskini artırabilecek birkaç faktör vardır. Bariatrik hastalar ve diyabet veya venöz yetmezliği olanlar, yaşlı hastaların yanı sıra yüksek risk altındadır.

Kronik Yaralara Yönelik Tedaviler ve Müdahaleler

Kronik yaraların tedavisi yine yaranın tipine göre değişir. Genellikle, yara iyileşmesi ilerlemeden önce altta yatan nedenler ele alınmalıdır. Diyabetli bireylerin beslenmelerini ve damar sağlığını iyileştirmeleri gerekecek ve hem diyabetik hem de basınç ülserleri etkilenen bölge için boşaltma gerektirecektir . Arteriyel ülserler revaskülarizasyon gerektirirken, venöz ülserler kompresyon tedavisinden yararlanacaktır .

Kronik yaraların tedavi seçenekleri nelerdir?

İlk başta kronik yaralar düzenli olarak temizlenir ve yara pansumanları ve bandajlarla kapatılır. Bu yara bakımına rağmen bir yara uzun bir süre sonra hala iyileşmemişse, vakum destekli kapatma veya deri grefti gibi özel tedaviler kullanılır.

Birinin herhangi bir iyileşme belirtisi olmadan sekiz haftadan uzun süredir yarası varsa, bu kronik bir yara olarak kabul edilir. Bu tür yaralar genellikle zayıf kan dolaşımı, şeker hastalığı veya zayıf bağışıklık sistemi sonucu ortaya çıkar. Alt bacaktaki açık yaralar, venöz bacak ülseri olarak da bilinir.

Altta yatan durumu tedavi etmenin ve yaraya yönelmenin yanı sıra, ağrının giderilmesi de önemlidir. Karmaşık, kötü iyileşen yaraları olan bazı insanlar psikolojik desteği de yararlı bulmaktadır.

Yaranın temizlenmesi

Yara genellikle pansuman değiştirildiğinde, normalde salin (tuz) solüsyonu kullanılarak temizlenir. Ancak genel olarak, yaraları temizlemek için kullanılan çeşitli çözümlerin avantajları ve dezavantajları ve bunların iyileşme sürecini nasıl etkilediği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca, yaraların tıbbi temizliği için musluk suyunun kullanılıp kullanılamayacağı da henüz belli değil.

Debridman

Kronik yaraları tedavi ederken, doktorlar veya hemşireler genellikle ölü veya iltihaplı dokuyu alır. Bu debridman olarak bilinir . Doku, cımbız, küret adı verilen keskin kaşık benzeri bir alet veya neşter gibi aletler kullanılarak çıkarılır. Yaranın temizlenmesine yardımcı olmak için bazen enzim bazlı bir jel de uygulanır.

Yara ayrıca yüksek basınçlı su jeti kullanılarak da temizlenebilir. Başka bir debridman türü, tıbbi amaçlar için özel olarak yetiştirilmiş belirli bir kurtçuk türünün (sinek larvası) kullanılmasını içerir. Kurtçuklar, oldukları gibi veya bir kese içinde yaranın üzerine yerleştirilir. Yaradaki ölü doku ve sıvıyı temizlerler.

Çünkü debridman genellikle acı, lokal bir anestetik, bir merhem ile, örneğin, daha önce yara uyuşturmak için kullanılır. Daha şiddetli ağrı bekleniyorsa tedavi öncesi ağrı kesiciler de alınabilir. Daha büyük yaralar bazen genel anestezi altında temizlenir. Çeşitli debridman tekniklerinin avantajları ve dezavantajları konusunda ne kadar etkili olduklarını söyleyebilmek için yeterince iyi araştırma yoktur.

Yara bandajları

Yara temizlendikten sonra bir pansuman ile kapatılır. Çoğu yara, örneğin nemli kompreslerle nemli tutulur. Ancak bunun yerine aşağıdaki türden pansumanlar kullanılabilir:

Filmler

Gazlı bez

Hidrojel örtüler

Hidrokolloid yara örtüleri

Gümüş veya aljinat içeren pansumanlar

Köpük pansumanlar

Pansumanlar, yaradaki fazla sıvıyı çıkarmak ve enfeksiyondan korumak için kullanılır. Genellikle birkaç gün yarada kalırlar. Daha fazla yara salgısını ememeyecekleri açıksa, yerinden kayarsa veya bandajdan sıvı sızarsa, pansumanlar değiştirilmelidir. Farklı türdeki yaralar için hangi tür yara sargılarının en uygun olduğunu söylemek henüz mümkün değil çünkü bu alanda yeterince iyi araştırma yok.

Büyüme faktörleri adı verilen maddeler içeren pansumanlar da vardır. Bu hormon benzeri maddeler, vücut hücrelerinin büyümesini teşvik ederek iyileşme sürecine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Ancak, diyabetik ayak ülserleri ve diğer kronik yaralar için büyüme faktörleriyle tedavinin geleneksel yara bakımından daha etkili olup olmadığını söyleyebilmek için yeterince iyi çalışma yok.

Bal, geleneksel olarak yara bakımında kullanılmıştır. Ancak yarayı sarmadan önce özel olarak hazırlanmış bal uygulamasının muhtemelen herhangi bir avantajı yoktur. Bacak yaralarının tedavisinde bal kullanımının etkisi şimdiye kadar sadece venöz bacak ülseri olan kişilerde test edilmiştir.

Kompresyon çorapları ve kompresyon bandajları

Kronik yaranın nedeni zayıf kan dolaşımı ise, kompresyon çorapları veya kompresyon bandajları daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Çorap ve bandajlardan gelen basınç damarların kanı kalbe geri taşımasına yardımcı olur ve dolaşımı iyileştirir.

Antibiyotikler

Bakteri bulaşmışsa yaraların iyi iyileşme olasılığı daha da düşüktür . Enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak antibiyotikler düşünülebilir. Bir merhem kullanılarak yaraya uygulanabilir veya bir kompres kullanılarak yaranın üzerine yerleştirilebilirler. İlk çalışma sonuçları, diyabetik ayak sendromu olan kişilerdeki yaraların sonuç olarak daha hızlı iyileştiğini göstermektedir. Bunun diğer altta yatan hastalıkların neden olduğu yaralar için de geçerli olup olmadığı henüz net değil.

Ayrıca antibiyotik tabletlerin yardımcı olup olamayacağı da net değil: Çalışmalar, diğer tedavilere kıyasla yara iyileşmesinde herhangi bir avantajı olduğunu göstermedi.

Hiperbarik oksijen tedavisi

Hiperbarik oksijen tedavisinde yaralı kişi yüksek basınç altında oksijen solumak için özel bir odaya girer. Bu, kanlarındaki oksijen konsantrasyonunu artırmak ve yara bölgesine kan akışını iyileştirmek içindir.

Araştırmalar, hiperbarik oksijen tedavisinin diyabetik ayak sendromlu kişilerde yaraların iyileşmesini iyileştirebileceğini göstermektedir.

Ultrason ve elektromanyetik tedavi

Ultrason tedavisi, ses dalgaları kullanılarak kronik yaraların tedavi edilmesini içerir. Ses dalgaları dokuyu daha sıcak hale getirir. Ancak ultrason tedavisinin yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır.

Aynısı, zayıf elektromanyetik dalgaların, içinde mıknatıs bulunan yastıklar veya matlar kullanılarak yaraya uygulandığı elektromanyetik terapi için de geçerlidir.

Negatif basınçlı yara tedavisi

Negatif basınçlı yara tedavisinde (vakum destekli kapatma veya VAC tedavisi olarak da adlandırılır), yara, ince bir tüp ile bir pompaya bağlanan hava geçirmez bir sargı ile kaplanır.

Pompa, yaranın yüzeyinde negatif basınç oluşturarak sürekli olarak sıvıyı yaradan emer. Amaç yaraya giden kan akışını artırmaktır. Yaranın nemli kalmasına da yardımcı olur, bu da iyileşme sürecini iyileştirmek anlamına gelir.

Bazı hastanelerde, örneğin deri greftlerini takiben kronik veya büyük açık yaraları tedavi etmek için pompa sistemleri kullanılmaktadır. Ancak evde de kullanılabilirler. Negatif basınç, yaraya gece gündüz veya düzenli zaman aralıklarında uygulanır.

Ancak sürekli takılı olan pompa hareket kabiliyetinizi sınırlar ve ses çıkarır. Bazı insanlar bunu sinir bozucu buluyor. Pansuman ve tüpün değiştirilmesi de ağrılı olabilir ve az miktarda kanamaya neden olabilir.

Negatif basınçlı yara tedavisinin kronik yaraları olan kişilerde işe yarayıp yaramayacağını söylemek mümkün değil çünkü bu alanda iyi çalışmalar yok. Ayrıca şok dalgası, ozon veya ışık tedavisinin yardımcı olup olamayacağı da net değil.

Deri greftleri

Deri greftleri, bir yara kendi kendine kapanamayacak kadar büyükse tedavi seçeneği olarak kabul edilir. Bu prosedürde, cilt vücudunuzun başka bir yerinden (genellikle uyluğunuzdan) alınır ve yaranın üzerine nakledilir.

İnsan hücre ürünlerinden ve sentetik malzemelerden yapılan greftler de vardır. Çalışmalar, bunların zayıf iyileşen venöz bacak ülserlerinin daha hızlı kapanma şansını artırdığını göstermiştir.

Yaralar altı ayda tamamen iyileşti.

Yara sargısı kullanarak geleneksel tedavi gören 100 kişiden 40'ı ve
Deri grefti yapılan 100 kişiden 61'i.
Kronik ayak yaraları da deri greftinden sonra standart tedaviye göre daha hızlı iyileşti.

Ağrı yönetimi seçenekleri nelerdir?

Ağrılı kronik yaralar günlük yaşamda bir yük olabilir ve ayrıca iyi bir gece uykusu almanızı engelleyebilir. Sürekli ağrı sizi gerçekten yıpratabilir ve bir süre sonra kendinizi oldukça düşük ve hatta depresif hissetmenize neden olabilir.

Asetaminofen (parasetamol) veya ibuprofen gibi ilaçlar hafif ila orta dereceli ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yeterince etkili değillerse, doktor daha güçlü bir ağrı kesici reçete edebilir.

İbuprofen içeren yara örtüleri de mevcuttur. Kronik yaraların neden olduğu ağrıyı ne kadar etkili bir şekilde giderebileceklerini söyleyebilmek için yeterli araştırma yok.

Kronik ağrısı olan kişiler psikolojik destekten yararlanabilir. Ağrı yönetimi için psikolojik tedaviler, insanların günlük yaşamda ağrıyla daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Yaygın Kronik Yaralar Nelerdir ?

Pek çok yaygın kronik yara türü vardır. Bu ortak yaraların farklı özellikleri vardır. Bazı kronik yaralar çok ağrılıyken diğerleri hiç ağrılı değildir. Bazı kronik yaralar yuvarlak görünebilir ve diğerleri düzensizdir. Bu yaygın yaralar şunları içerebilir:

Venöz Staz Ülserleri

Damarlarımızın içinde, bacak kaslarımızın yardımıyla kanı kalbimize geri döndüren birçok valf vardır. Bu kapakçıklar olması gerektiği gibi çalışmazsa damarlardaki kan havuzları. Bu havuzlanma şişmeye neden olur ve ülser gelişir. Venöz staz ülseri yoğun şekilde akar, şekli düzensizdir ve genellikle ağrılıdır. Ayak bileği ile diz arasında alt bacakta venöz staz ülserleri oluşur. Venöz Staz Ülseri Bakımı Rehberi için buraya tıklayın .

Arteriyel Ülserler

Arteriyel ülser, dolaşım bozukluğunun neden olduğu yuvarlak şekilli bir yaradır ve genellikle bacaklarda veya ayaklarda görülür. Muhtemelen kenar boşlukları veya kenarları eşit olacaktır. Egzersiz yaptıktan sonra veya geceleri bacaklarınız yükseldiğinde bacak ağrısı yaşayabilirsiniz. Arteriyel Ülser Bakımı Rehberi için buraya tıklayın .

Diyabetik Ülserler

Diyabetik ülser, şeker hastalarının ayak, topuk veya ayak parmaklarında oluşan yaradır. Çoğunlukla ayaklarda veya ülserin kendisinde çok az his vardır veya hiç yoktur. Nabız mevcut ve cilt dokunulduğunda normal veya sıcak. Bacaklar ve ayaklardaki deri kuru ve pul pul olabilir. Diyabetik Ülser Bakımı Rehberi için buraya tıklayın .

Basınç Ülserleri (Yatak yaraları)

Basınç ülseri, uzun süre oturmak veya cilde zarar verecek kadar uzun bir pozisyonda yatmaktan kaynaklanır. Ülser çok ağrılı olabilir ve az veya çok miktarda akabilir. Genellikle kuyruk kemiği, topuklar, dirsekler, omuz bıçakları, dizler, ayak bilekleri ve başın arkasında veya omurgada gelişir. Basınç Ülseri Bakımı Rehberi için buraya tıklayın .

Travmatik Ülserler

Vücuttaki travma veya yaralanma, doku katmanlarının kaybına neden olabilir ve vücut kısımlarında veya organlarda hasar veya kayıpla sonuçlanabilir. Travma ayrıca vücudun arteriyel, venöz veya lenfatik sistemlerini tehlikeye atarak bu yaygın yaralara neden olabilir.

Ameliyat Sonrası Yaralar

Yara enfeksiyonları, ameliyatın yaygın bir komplikasyonudur. Ameliyatı takip eden günlerde cerrahi bir yaranın etrafındaki kızarıklık dahil olmak üzere bu yaygın yaraların herhangi bir belirtisini izleyin. Ayrıca çevredeki dokularda kızarıklık veya çizgiler, zonklama veya yoğun ağrı, ameliyat bölgesi çevresinde irin veya sıvı toplanması, güçlü, hoş olmayan bir koku ve hafif ila orta derecede ateş fark edebilirsiniz."