Akut barsak enfeksiyonu kliniği bulantı-kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş ile seyretmektedir.
NASIL BULAŞIR?
- Asıl olarak kontamine gıdaların yenmesiyle veya içilmesiyle…
- İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yenmesiyle…
- İçme sularına gayta bulaşının olması sonrası içme suyunun tüketilmesi ile…
- Dolaylı olarak ishal olan kişinin dışkısı ile bir diğer kişinin teması ile (ÖNEMLİ! SADECE GAYTAYA DEĞMEKLE DEĞİL, TUVALET KULLANIMI SONRASI ELLERİN YIKANMAMASI SONRASI DA KİŞİDEN KİŞİYE BULAŞ OLABİLİR)
- Soğuğa dirençli olduğundan dondurulmuş hazır gıdalar ile bulaşabilir.
- Cansız nesnelerin üzerinde 3-4 haftaya kadar canlılığını koruyabildiğinden; kusmuk ile temas etmiş masa, sandalye vs nin iyi temizlenmemesi sonrası bulaşıcılık halen devam eder.
- Kişinin hastalığı geçtikten sonra bile dışkısında 28 gün kaldığından; bir kez iyileşmiş olmak bulaşıcılığı yok etmez.
KORUNMAK İÇİN NE YAPALIM?
- Kaynağını bilmediğimiz mahalle çeşmelerinin, temizliğinden şüphe ettiğiniz şebeke sularını kesinlikle kaynatmadan tüketmeyiniz.
- Meyve-sebze gibi pişirilmeden tüketilecek gıdaları kesinlike güvenilir bir su kaynağı ile yıkamadan tüketmeyiniz.
- Soğuğa da dayanıklı virusler bulunabildiğinden; dondurulmuş hazır gıdaları tüketmeden önce mutlaka iyice pişiriniz.
- Kişiden kişiye bulaş salgınlarda en önemli yeri oluşturduğundan; mutlaka hasta kişilerin diğer kişilerle temastan kaçınması; özellikle küçük çocuğu olan kişilerin çocuk/bebek bakımını yapmadan önce/sonra ve her tuvalet kullanımı sonrası ELLERİNİ BOL SABUNLU SUYLA yıkaması gerekmektedir.
- Kontamine yüzeylerin uygun dezenfektanla (çamaşır suyu) silinmesi bulaşı önleme açısından çok önemlidir.
- Not: ilimizde tüm şebeke suları belediyeler tarafından klorlanmıştır. Klor ölçümleri hafta sonu da devam edecektir ancak barsak enfeksiyonları açısından yukarıdaki bilgi notuna dikkat edilmesi halkımıza önemle duyurulur