Hastanemiz Yüksek Tansiyon Konusunda Vatandaşları Bilgilendirdi
16 Ekim 2019

Hastanemizde yüksek tansiyon (Hipertansiyon) konusunda bilgilendirme yapmak için stant açıldı. Hastanemizde açılan stantta hastanemizde görevli hemşireler tarafından vatandaşların tansiyonu ölçülerek bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Her yaşta görülebilen yüksek tansiyon kontrol altına alınmadığında felç, kalp hastalığı, damarlarda daralma, körlük, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) nedir?

Kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.
Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışlarıdır.

Yüksek Tansiyonun Nedenleri

Yüksek tansiyonu olan hastaların büyük çoğunluğunda neden belirlenemez. Birden fazla faktör sebep olabilir. Bu faktörler; kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, şişmanlık, sigara, alkol, stres, fazla tuz kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlanmadır.

Yüksek Tansiyon Niçin Tehlikelidir?

Yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, damarlarda anevrizma oluşumuna, böbrek yetmezliği, körlüğe ve bilinç bozukluklarına neden olabilir. Şişmanlık, yüksek kolesterol değerleri, şeker hastalığı ile birlikte ise inme, kalp krizi riski artar.

Önleme ve Tedavi

Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmesi, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.

2753a9da-91cf-4f56-9022-0ea930d735f9 (1).jpg